Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe.

Ogórki konserwowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 492

Dodano:

Odsłon: 5743

Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, warto przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania, albo tak po prostu je sobie pochrupać, sprawdzą się też na kanapki. A z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące. Ja robię w takich średnich słoiczkach. Z tej marynaty korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. Zachęcam do robienia własnych przetworów :)

Składniki

  • Zalewa:
  • pół szklanki octu 10 %
  • 3 szklanki wody
  • 6 łyżeczek cukru
  • 5 łyżeczek soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • Dodatkowo:
  • około 2 kg ogórków ( najlepiej jednakowej wielkości )
  • koper
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.

  2. Ogórki i koper płuczemy i dokładnie osuszamy.

  3. Do umytych i suchych słoików wkładamy ogórki i koper. Następnie zalewamy zimną zalewą i zakręcamy.

  4. Słoiki gotujemy około 5 minut od zagotowania na małym ogniu. Następnie studzimy i przenosimy do spiżarni.

  5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń