Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1441

Dodano:

Odsłon: 955

To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :) Ogórki konserwowe zna i lubi chyba każdy, są idealne do sałatek i do kanapek, a chrupane zimą przypominają ciepłe dni. Niektórzy kupują je w sklepie, gotowe, ale nie muszę chyba nikomu uświadamiać, że lepiej jest zrobić je samemu. Wtedy nie tylko wiemy, co w nich dokładnie jest, ale możemy dostosować ich smak do swoich upodobań. Kupne ogórki konserwowe zwykle są baaardzo kwaśne i mocno czuć je octem. Te moje są bardziej słodko-kwaśne :)

Składniki

  • sporą ilość świeżych ogórków gruntowych (najlepiej zebranych tego samego dnia)
  • kwiaty kopru
  • młode główki czosnku (po 1 na słoik)
  • liście chrzanu
  • gorczycę
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz w ziarnach
  • Na zalewę:
  • 4l wody
  • 4 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 0,5l octu
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kilka godzin wcześniej szykujemy zalewę. W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i solą. Po zagotowaniu dodajemy ocet i czekamy chwilę, aż zalewa znów się zagotuje. Wtedy zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. Świeże ogórki starannie myjemy. Nie obieramy. Najlepiej namoczyć je na kilka minut w zimnej wodzie i potem starannie umyć.

  3. Na dnie każdego słoika układamy kawałek liścia chrzanu, kilka mniejszych ''bukiecików'' z kwiatów kopru i przekrojoną na pół główkę czosnku.

  4. Do słoika, możliwie ciasno, upychamy ogórki.

  5. Ogórki zalewamy ostudzoną zalewą tak, by je swobodnie przykryła. Dodajemy po około pół łyżeczki ziaren gorczycy, 1 nieduży listek laurowy, 1 ziele angielskie i ze 2-3 kulki czarnego pieprzu na słoik.
    Mocno zakręcamy i pasteryzujemy w 80-85 stopniach maksymalnie 10 minut.









    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń