Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam :-)

Ogórki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 4381

Dodano:

Odsłon: 5097

Przepis jest prosty, a ogórki są rewelacyjnie chrupkie, nie miękną -są idealne.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA ZALEWĘ -3,5 litra wody -0,5 litra octu 10% -0,5 szklanki soli -1,5 szklanki cukru
  • PRZYPRAWY -gorczyca -ziele angielskie -liście laurowe
  • DODATKOWO -świeży chrzan -koper -marchewka poszatkowana w cienkie plasterki no i oczywiście ogórki :-)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Słoiki myjemy i suszymy.

    Ogórki dokładnie myjemy.

  2. Chrzan kroimy na małe kawałki
    Marchewkę szatkujemy w cienkie plasterki

  3. PRZYGOTOWANIE ZALEWY

    Do garnka wlewamy wodę

    ocet, wsypujemy cukier,sól
    Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż będzie wrzące mieszając co chwilę tak by wszystko się rozpuściło. Nie zagotowujemy.
    Zalewę ściągamy z ognia i studzimy * gdy będziemy nią zalewać ogórki ma nie być zimna tylko dobrze ciepła

  4. Do słoika (pojemność 1 litr) dajemy parę plasterków marchewki
    około 4 nieduże kawałki chrzanu,około 7 ziarenek ziela angielskiego,trochę gorczycy (mniej więcej pół łyżeczki),1 duży lub 2 małe liście laurowe,oraz kawałek gałązki kopru (z kwiatem)

  5. Następnie wkładamy ogórki

  6. Całość zalewamy dobrze ciepłą zalewą.
    * jedna porcja zalewy starcza na 8-9 1 litrowych słoików.
    Następnie wycinamy z folii kwadraty i kładziemy je na słoiku i dopiero wtedy zakręcamy-zapewni to idealną szczelność słoikom.

    Dno dużego garnka wykładamy gazetą i zalewamy wodą.
    Gazeta spowoduje to, że słoiki podczas pasteryzacji nie popękają.

    Garnek kładziemy na gazie na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć wkładamy do niej słoiki.

    Pasteryzujemy około 10-15 minut. Woda ma tylko lekko "pyrkać"

  7. Ogórki podczas pasteryzacji zmienią kolor. Należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu-spiżarka czy piwnica.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń