Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe z curry do chleba z masłem - najlepsze

Ogórki konserwowe z curry do chleba z masłem - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1981

Dodano:

Odsłon: 3772

Absolutnie pyszne ogórki konserwowe do chleba z masłem z curry, na zimę. Przepis na te ogórki jest prosty i dość klasyczny. Polecam przygotować kanapki z pasztetem z wątróbki i tymi ogórkami - to naprawdę pyszne połączenie. Przepis dwudniowy 1 szklanka = 250ml

Składniki

  • na 5 litrowych słoików*
  • DZIEŃ 1
  • 4 kg ogórków gruntowych do konserwowania
  • 1/2 szklanki soli do przetworów
  • DZIEŃ 2
  • 3 i 3/4 szklanki cukru
  • 900ml octu spirytusowego 10%
  • 900ml wody
  • 3 łyżki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. * z tej ilości składników mogą wyjść 4 pełne litrowe słoiki i jeden nie do końca wypełniony. Na wszelki wypadek polecam przygotować sobie jeden słoik półlitrowy, gdyby na litrowy nie wystarczyło ogórków.

  2. Dzień 1.
    Ogórki umyć pod bieżącą wodą, odciąć z każdego końca po 3mm, a potem pokroić na plasterki o grubości ok. 3mm.

    W dużej misce ułożyć ogórki warstwami przesypując je solą, zalać zimną wodą, tak aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią i przycisnąć talerzem.

    Miskę przykryć i pozostawić w niskiej temperaturze na 8 do 18 godzin.

  3. Dzień 2.
    Przygotować słoiki oraz nakrętki - wyszorować i wyparzyć ( absolutnie nie używać uszkodzonych nakrętek, przetwory nie tylko mogą źle się przechować, ale także stać się szkodliwe dla zdrowia).

    Ogórki odcedzić i dokładnie opłukać z solanki, osączyć.

    Do dużego garnka wlać ocet, wodę, dodać cukier i pozostałe przyprawy - doprowadzić do wrzenia, często mieszając.

    Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić ogórki, i ponownie doprowadzić całość do wrzenia, od czasu do czasu przyciskać ogórki, aby zanurzyć je w cieczy - zdjąć z ognia.

    Łyżką cedzakową nakładać gorące ogórki do słoików, pozostawiając ok. 2,5cm wolnej przestrzeni u góry, dopełnić słoik gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części ok. 1 cm wolnego miejsca.
    Usunąć ze słoika powietrze, w razie potrzeby dolać gorącej zalewy. Wytrzeć brzeg słoika i nałożyć gorące wieczko, dokręcić na tyle mocno ile się da.

    słoiki wstawiamy do odpowiednio dużego garnka, wlewamy wodę do około 3/4 wys. słoików, przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze na 5 minut.
    Potem wystawić słoiki na czystą ściereczkę do góry dnem, przykryć kolejną ściereczka i pozostawić na 24 godziny.
    Sprawdzić stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.

    Ogórki konserwowe przygotowane zostały wg. przepisu Jennifer Mackenzie.
    Z niewielkimi zmianami.

    Absolutnie pyszne. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń