Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki kwaszone do bieżącego stałego użytku.

Ogórki kwaszone do bieżącego stałego użytku.

Autor: augur

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 8

Dodano: 10.06.2018

Odsłon: 148

Jeżeli chcemy mieć świeże ogórki nie przekwaszone do stałej, bieżącej konsumpcji a warto, bo to samo zdrowie polecam poniższy przepis.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wybierać tylko nieduże zielone ogórki, ułożyć ciasno w odpowiednim słoju przekładając jedynie koprem. zalać ostudzoną przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą. Jeżeli ktoś lubi można dodać utłuczonego pieprzu łyżeczkę - poprawia smak i ułatwia przetrzymywanie. Muszą stać w pokojowej temperaturze, ale ani w słońcu ani blisko źródła ciepła. Po 48 do 60 godzinach będą gotowe do spożycia, należy jednak przechowywać w chłodzie aby szybko nie skwaśniały. Po wybraniu ogórków można w pozostały sok z ogórków włożyć świeżą partię a będą gotowe w 24 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń