Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki lekko podkiszone.

Ogórki lekko podkiszone.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1067 Ocena: 11237

Dodano:

Odsłon: 5155

Ogórki lekko pod kiszone, idealne na upalne dni.

Składniki

  • ogórki gruntowe 2,5 kg
  • chrzan 12 plasterków
  • koper
  • czosnek 1 główka
  • sól 3 łyżki
  • woda 3 litry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i moczymy około 2 godziny, ogórki muszą dobrze napić się wody. Wyparzamy słój 5 litrowy lub garnek kamienny. Na dno słoja układamy kawałki łodyg kopru i baldach kopru, kilka pokrojonych ząbków czosnku z łuskami i 6 plasterków chrzanu. Na tak przygotowane dno słoja układamy pionowo warstwę ogórków.

  2. Na ułożoną warstwę ogórków układamy koper, czosnek i chrzan i układamy ogórki. Jeżeli ułożyliśmy w słoju wszystkie ogórki to zalewamy je solanką zrobioną z zimnej wody z kranu i soli niejodowanej w stosunku,na litr wody dajemy 20 gram soli (1duża łyżka). U mnie w 5 litrowym słoju zalałam około 3 litry solanki. Tak przygotowany słój przykrywamy i odstawiamy aby ogórki się ukisiły. Po 48 godzinach ogórki nadają się do jedzenia, są pyszne, lekko pod kiszone, takie, najlepsze na upalne dni.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń