Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki Małosolne.

Przepis dnia 2018-07-03
Ogórki Małosolne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2482

Dodano:

Odsłon: 30138

Pierwsze ogórki gruntowe zawsze muszą być małosolne,oczywiście znikają w locie :-)

Składniki

  • 3 litrowy słoik
  • 1 kg ogórków gruntowych niezbyt dużych
  • kilka ząbków czosnku
  • koper kilka gałązek
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka liści wiśni
  • sól kamienna do przetworów
  • woda z kranu
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki dobrze umyć,czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół,chrzan obrać i pokroić na mniejsze kawałki,koper opłukać.
    Układać w słoju ogórki i przekładać na przemian dodatkami.
    Liście wiśni mogą być a nie muszą,jeśli nie mam pod ręką to nie daje.
    Całość zalać osoloną wodą w proporcji 1 czubata łyżka stołowa na litr wody,dobrze wymieszać.
    Ogórki powinny być całe zalane zalewą,odstawić w zacienione miejsce na 3 do 5 dni w zależności od wielkości ogórków.
    Gdy woda mętnieje ogórki są już gotowe.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 03 lipca Asiu gratuluję Przepisu Dnia.Takie ogóreczki są najlepsze.:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danielek 02 lipca Ja mam jeden słoik.Polecam ten przepis.Twoje są ładniejsze niz moje ;) Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 01 lipca Wyglądają pysznie. Nie próbowałam nigdy zalewy z dodatkiem liści wiśni. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń