Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho

Ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 8999

Dodano:

Odsłon: 7985

Hitem w śród ogórków małosolnych są ostatnio u nas ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho. Ogórki te zamyka się szczelnie z przyprawami bez grama wody w grubym foliowym worku i zostawia się je na 24 godzin. Po tym czasie możemy się delektować pysznymi chrupiącymi ogóreczkami małosolnymi, a najfajniejsze w nich jest to że zachowują swój zielony kolor.

Składniki

  • około 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru włoskiego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • worek foliowy na mrożonki o pojemności 3 l z klipsami
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końce z dwóch stron.

  2. Chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Koper siekamy na mniejsze kawałki.

  3. Ogórki wkładamy do worka, dodajemy do nich koper, chrzan, czosnek, gorczycę oraz sól.

  4. Delikatnie potrząsamy workiem tak aby przyprawy i sól dotarły do wszystkich ogórków z każdej strony.

  5. Tak przygotowane ogórki szczelnie zamykamy (ja zakręciłam worek i spięłam go klipsami) i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Po 4 godzinach wyjmujemy ogórki z lodówki i trzymamy je w dalszym ciągu szczelnie zamknięte jeszcze około 20 godzin.

  6. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, wystarczy jedynie je przepłukać pod wodą i już się nimi możemy zajadać.

  7. Smacznego !!!

  8. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lipca Wysyp ogórków tego roku taki, że codziennie robimy po 8-10 słoików i przy okazji trzeba będzie zrobić wg tego przepisu :D Odpowiedzi: 9 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 10 lipca Bardzo ciekawy pomysł, a kolor faktycznie prawie jak u świeżych ogórków. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 10 lipca Jeszcze z tym się nie spotkałam,super sposób, muszę wypróbować.:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 lipca Swietna metoda! wygladaja na wyjatkowo smaczne!!! Odpowiedzi: 7 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń