Do góry

Przetwory Przepis na:

ogórki marynowane z papryką i cebulką

ogórki marynowane z papryką i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8243

Dodano:

Odsłon: 17282

Delikatne i kruche ogóreczki, w sam raz do obiadu lub do kanapki. Z podanej porcji wyszło mi 6 litrowych słoiczków.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych, 3 strąki czerwonej papryki, 3 duże cebule
  • zalewa: 1,5 litra wody, 1 szklanka octu 10%, 3/4 szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki soli (odradzam kamienną w tym przypadku)
  • do każdego słoiczka (użyłam pojemności 1 litr): baldach kopru, 1/3 łyżeczki gorczycy
  • 4 kuleczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyć, bez obierania ze skórki pokroić w ósemki, paprykę obrać z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, cebulę pokroić na plasterki.
    Do każdego słoiczka powrzucać w/w przyprawy, poukładać ogórki i poprzekładać niewielką ilością papryki i cebulki.
    Składniki zalewy zagotować i wymieszać, gorącą zalać do pełna słoiczki, pasteryzować około 10 minut od zagotowania.

    Wyjąć z garnka i wystudzić w normalnej pozycji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 21 lipca 2016 Pyszne przetwory.Tez będę musiała się zabrać do pracy i zapełnić spizarnie; )

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 lipca 2016 Świetny przepis,muszą być przepyszne:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń