Przetwory Przepis na:
Ogórki na ostro

Składniki
- ogórki, 2,5 kg
- sól, 4 łyżki
- cukier, 3 szkl.
- ocet, 1,5 szkl.
- czosnek, 1,5 główki
- mielona papryka chilli, 3 łyżki
- olej, 8 łyżek
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ogórki pokroić w kostkę (grubszą) ze skórą. Włożyć je do miski dodac sól wymieszac zosatwic na 6 godzin. Nastepnie odlac wode i zalac je zalewa czyli cukier i ocet zagotowac jak wystygnie dodac zmiazdzony czosnek, chilli oraz olej. Przygotowana zalewe dodajemy do ogorkow z ktorych wczesniej odlalismy wode i zostawiamy to na 12 godzin. Po 12 godzinach rozłożyc ogorki do słoiczkow uzupelnic zalewa. Słoiczki włozyc do garnka z woda i od momentu zagotowania sie wody gotowac jeszcze 10 minut. Wyjąc z garnka postawic do gory dnem. Konsumowac najwczeniej po miesiacu bardzo ostre ale pyszne polecam.
Komentarze do przepisu (0)