Przetwory Przepis na:
Ogórki ostro-słodkie by Andyk :D

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1658
Dodano: 07.08.2008
Odsłon: 38707
Ogorki są przepyszne : ostre, aromatyczne i chrupiace :) , a przy tym łatwe i szybkie do przygotowania :)
Składniki
- ogórki do kwaszenia, 3 kg
- sól, 2-3 garście
- czosnek, 3 główki
- pieprz cayenne, 3 łyżeczki
- olej, 20 łyżek
- ocet 10%, 3 szklanki
- cukier, 3 szklanki
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Nieobrane ogórki pokroić na plastry grubosci ok. 1,5 cm, zasypać solą, odstawic na kilka-kilkanascie godzin. Odlać wodę, ale ogorkow nie wyciskac! Dodac wycisniety czosnek, chili, wymieszać z ogorkami. Zrobic zalewe - gorącą zalac ogorki, zakrecic sloiki. Nie trzeba pasteryzowac, jesli sloiki sie dobrze zamkną.
Komentarze do przepisu (1)

karolciaa 11 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Takich ogórków jeszcze nie robiłam. Wypróbuję w tym roku :) Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz