Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki z nutą pikanterii.
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 441
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 158
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22828
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 160
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 441
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 158
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22828
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 160
Składniki
Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Czosnek obrać, papryczki chili przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować, odstawić do wystudzenia. Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików ciasno układać ogórki. Do każdego słoika dodać papryczkę chili oraz ząbek czosnku. Całość zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić. Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.