Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki pasteryzowane z chili (2)

Ogórki pasteryzowane z chili (2)

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 698 Ocena: 44315

Dodano: 27.08.2014

Odsłon: 3619

Ogórki w odsłonie hot! Polecam!

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • czosnek (1 ząbek do każdego słoiczka)
  • papryczka chili w proszku
  • Zalewa: 1.5 l wody, 1 szkl cukru, 1/2 szkl octu (8%), 2.5 łyżki soli, olej 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wymieszać z chili w proszku (ilość chili zależy od tego, jak ostre ogórki chcemy jeść, u mnie były to dwie płaskie łyżeczki). Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki można je podzielić na połowę.
    Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików ciasno układać
    ogórki. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku.

    Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Przy użyciu suchej ściereczki wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.

    Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością ciepłej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 10- 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 28 sierpnia 2014 Jak z chili to biorę w ciemno ;) Pyszne te Twoje ogóreczki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń