Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki po koreańsku - sałatka obiadowa na zimę

Ogórki po koreańsku - sałatka obiadowa na zimę

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 236

Dodano: 09.08.2017

Odsłon: 17557

Pyszna sałatka do obiadu, prosta do zrobienia. Przyprawę koreańską można zastąpić inną przyprawą do kuchni chińskiej, azjatyckiej itp. Polecam przepis, korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie go, dodajcie swoje ulubione przyprawy! Pięknie pozdrawiam :)

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych sałatkowych
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 glówka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250ml octu 10%
  • 250ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka szczypt chili
  • 30g przyprawy koreańskiej
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki (ze skórką ), paprykę oraz marchew kroimy w zapałkę, czosnek ścieramy na drobnej tarce.

  2. W dużej misce łączymy ze sobą warzywa i przyprawy, dolewamy ocet i olej, wsypujemy cukier - wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 2 godziny (w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa).
    Moi drodzy, jeżeli uznacie, że sałatka jest mało słona, doprawcie ją wg. własnego smaku.

  3. Zamarynowane warzywa ciasno układamy w słoikach, w razie potrzeby dolewamy roztworu z macerowania, słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.

    W chłodnym i ciemnym miejscu sałatka przechowa się  bez problemu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adelkadd 12 sierpnia ja dodałam przyprawę 5 smaków , tylko zastanawia mnie co innego. W tych ogórkach nie ma soli? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń