Przetwory Przepis na:
Ogórki po żydowsku na zimę


Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 14016
Dodano: 20.06.2018
Odsłon: 29177
Składniki
- Na 7-8 słoików:
- 4 kg ogórków
- 1 pęczek zielonego kopru
- 1 pęczek liści selera
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- Zalewa:
- 1 szkl. cukru
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu
- 2 łyżki soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ogórki obieramy.
-
Kroimy wzdłuż na ćwiartki, ale nie do końca.
-
Na dno słoików wkładamy, zielony koper, natkę pietruszki, liście selera tak po gałązce. Do słoików wkładamy ogórki.
-
Na wierzch wkładamy po 2-3 plasterki marchewki i po 1 plastrze cebuli.
-
Składniki zalewy dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
-
Gorąca zalewą, zalewamy słoiki z ogórkami.
-
Słoiki zakręcamy.
-
Pasteryzujemy po około 10 minut.
-
Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
-
Smacznego !!!
Komentarze do przepisu (26)

pelen_brzuszek 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Ogórki rządzą! To musi być dobre :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Kolejny swietny przepis na ogorki! pycha! Odpowiedzi: 21 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Widzę, że jesteś specjalistką od zapraw. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz