Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki po żydowsku na zimę

Ogórki po żydowsku na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 10206

Dodano:

Odsłon: 28654

Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Pięknie wyglądają na stole a smakują przepysznie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis

Składniki

  • Na 7-8 słoików:
  • 4 kg ogórków
  • 1 pęczek zielonego kopru
  • 1 pęczek liści selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • Zalewa:
  • 1 szkl. cukru
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 2 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy.

  2. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, ale nie do końca.

  3. Na dno słoików wkładamy, zielony koper, natkę pietruszki, liście selera tak po gałązce. Do słoików wkładamy ogórki.

  4. Na wierzch wkładamy po 2-3 plasterki marchewki i po 1 plastrze cebuli.

  5. Składniki zalewy dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.

  6. Gorąca zalewą, zalewamy słoiki z ogórkami.

  7. Słoiki zakręcamy.

  8. Pasteryzujemy po około 10 minut.

  9. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

  10. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń