Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w gyrosie na zimę

Przepis dnia 2019-08-20
Ogórki w gyrosie na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 493 Ocena: 6149

Dodano:

Odsłon: 5627

Bardzo smaczne, lekko pikantne ogóreczki na zimę :)

Składniki

  • 5 kilogramów ogórków
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilka liści laurowych
  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • 2 kopiate łyżki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki dobrze wyszorować. Następnie poszatkować ze skórką. Zasypać solą, wymieszać, przykryć ścierką kuchenną i odstawić na kilka godzin.

    Po tym czasie odlać wodę, która się nagromadziła.

    W osobnym naczyniu zagotować wodę z cukrem, octem i przyprawami.

    Gorącą wlać do ogórków.

    Surową sałatkę wkładać do słoików, na końcu uzupełnić zaprawą.

    Pasteryzować 20 minut. Po wyjęciu, słoiki odwrócić dnem do góry.



    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń