Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6728

Dodano:

Odsłon: 11024

Domowe ogórki w miodzie w chłodnym miejscu przechowają się do 6 miesięcy.

Składniki

  • ogórki 1/2 kilograma
  • 1 łodyga świeżego kopru
  • woda 250 ml
  • ocet winny 250 ml
  • nasiona gorczycy 2 łyżki
  • cukier 6 łyżek
  • sól 1/4 łyżeczki
  • miód 60 g ( około 4 łyżki )
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
    W garnku zagotować ocet , wodę, nasiona gorczycy, sól i cukier.
    Następnie dodać miód i gotować jeszcze około 3 minuty, pod koniec wrzucić koper.

  2. Plasterki ogórka włożyć do suchych wyparzonych słoiczków, dodać kwiatostan kopru a zalać gorącą zalewą octową.

  3. Słoiki przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 20 minut.
    Słoiczki w wodzie dobrze jest oddzielić od siebie serwetkami , mogą być nawet papierowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 12 lipca Jadlam dotychczas takie tylko ze sloika, wiec dziekuje za przepis - wkrótce wypróbuje :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 lipca Zapisuje przepis! trzeba bedzie wyprobowac!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 lipca Powiem nieskromnie ;), że co roku robimy parę słoików właśnie takich, jak TY :)
No i jak tu nie powiedzieć MIODZIO :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń