Do góry

Dania główne Przepis na:

Ogórki w occie z cebulką

Ogórki w occie z cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Ogórki w occie z cebulką"

Składniki

  • 3 kg małych ogóreczków gruntowych
  • na każdy słoik 1/2 l: listek laurowy
  • 4 ziarnka pieprzu
  • około 15 plasterków marchwi
  • połowa cebuli wielkości dużego orzecha włoskiego
  • baldach kopru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 45 min • Słoik 33 kcal • Koszt słoika ok. 1 zł • Przepis na na 15 słoików 1/2 l

  2. Ogórki myję i osączam, marchewkę obieram i kroję w plasterki, obraną cebulę kroję na połówki i potem na mniejsze kawałki.

  3. Na dno każdego słoika wrzucam plasterki marchwi, koper, przekrojoną na mniejsze części połówkę cebuli, pieprz w ziarenkach, listek laurowy.

  4. Ogóreczki układam w słoikach. Wszystkie zalewy (5 szklanek wody, szklanka octu, 1 i 1/2 szklanki cukru, łyżka soli) zagotowuję, gorącą zalewam ogórki. Zakręcam słoiki, pasteryzuję 10 minut.

  5. Trzeba bardzo pilnować czasu pasteryzacji ogórków, bo jeśli będziemy dłużej je trzymać, ogórki staną się miękkie. Warto patrzeć na ich kolor, jeśli 2/3 ogórków zacznie robić się jasnozielona, wtedy ogórki powinniśmy wyjąć.

  6. Marta Sztabińska z Grajewa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń