Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w plasterkach w zalewie curry

Ogórki w plasterkach w zalewie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 8998

Dodano:

Odsłon: 2779

Przepyszne o lekko słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą pikanterii. Pikantność ogórków zależy od ostrości curry, ja używam takiego średnio-ostrego, ale jak lubicie bardziej pikantne to polecam to ostre. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • ogórki gruntowe (większe, mniejsze, jakie macie)
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik 450ml)
  • cebula (2- plasterki do każdego słoika)
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

  2. Plasterki ogórków układamy w wyparzonych słoikach.

  3. Do każdego słoika dodajemy gorczycę.

  4. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dajemy na wierzch do słoików po 2-3 plasterki.

  5. Składniki zalewy oprócz curry zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej curry.

  6. Mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki.

  7. Zakręcamy i pasteryzujemy około 7-10 minut od zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń