Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w Zalewie Gyros.

Ogórki w Zalewie Gyros.

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 12502

Zima długa a z takimi ogórkami niestraszna;-)

Składniki

  • ok.3 kg średnich ogórków gruntowych
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 2,5-3 szklanki cukru
  • 1-1,5 szklanki octu 10 %
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros (ok 25-30g)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić. Przygotować pozostałe warzywa. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.

  2. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.

  3. Ja dałam 2,5 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił. Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
    Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. Przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń