Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie octowej z rodzynkami

Ogórki w zalewie octowej z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 1186

Dodano:

Odsłon: 1279

:)

Składniki

  • 5 kg ogórków
  • 1 1/2 łyżki soli
  • Do każdego słoika:
  • kwitnący koniec kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • Zalewa:
  • 3/4 litra wody
  • 1/2 litra octu 10%
  • 1/2 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać ze skórki, opłukać i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół lub więcej części. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić z soku.

    Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, całość razem wymieszać i zagotować. Następnie zalewę ostudzić.

    Koper opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do czystych i suchych słoików włożyć koper, czosnek pokrojony w plasterki, ziarenka pieprzu i rodzynki. Następnie włożyć ogórki i zalać zalewą (na ogórki również można położyć kilka rodzynek).

    Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

    Składniki wystarczą na około 8 słoików po 700 ml.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń