Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie pomidorowej

Ogórki w zalewie pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18918

Dodano:

Odsłon: 6050

Cześć kochani! Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania pysznej sałatki ogórkowej w sosie pomidorowym, którą zamkniemy w słoiczkach na zimę.

Składniki

  • 1kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (zalewa)
  • 1/2 szklanki octu (zalewa)
  • 1/2 szklanki oleju (zalewa)
  • 1 szklanka cukru (zalewa)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia ogórków w plasterki – ja kroję ukośnie, tak aby plasterki były nieco większe, bo moje ogórki są bardzo drobne. Ogórki wrzucam do miski. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wszystko posypuję solą i dokładnie mieszam. Zostawiam tak na około godzinę – ogórki z cebulą i czosnkiem puszczą przez ten czas sok.

  2. W tym czasie ocet przelewam do garnka, stawiam na małym gazie i doprowadzam do wrzenia. Dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści. Teraz pora na koncentrat pomidorowy i olej. Mieszam i dorzucam ziele angielskie, gorczycę i listek laurowy.

  3. Do pomidorowej zalewy wrzucam ogórki z cebulą i sokiem jaki puściły. Mieszam, zagotowuję i wyłączam.

  4. Tak przygotowaną sałatkę przekładam jeszcze dobrze ciepłą do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcam i pasteryzuję około 10-15 minut.

    Gotowe!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zzz505 16 sierpnia 2017 Wspaniałe ogóreczki, doskonałe do dań z mięsem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń