Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie z curry

Ogórki w zalewie z curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 1041

Dodano:

Odsłon: 1549

Pyszne ogórki w zalewie z curry. Rewelacyjnie smakują z tradycyjnym schabowym czy mielonym i ziemniakami.

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • woda 6,5 szklanki
  • ocet 1 szklanka
  • cukier 0,5 kg
  • sól 1,5 łyżki
  • curry 1 łyżka kopiasta
  • cebula 2 szt duże
  • gorczyca
  • liście selera
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z wody, octu, cukru, soli i curry zagotowujemy zalewę i odstawiamy by lekko przestygła.
    Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w słupki na cztery części. Jeśli ogórki mają duże gniazda nasienne usuwamy je.
    Cebule kroimy w słupki lub kostkę.
    W każdym słoiku układamy na dnie po kawałku listka selera i po pół łyżeczki gorczycy a następnie układamy słupki ogórków przekładając je cebulą. Ogórki w słoiku zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 01 sierpnia Robiłam dziś tylko e w plasterkach i troszkę z innymi proporcjami zalewy, uwielbiam je ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń