Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w zalewie z przyprawą do grilla

Ogórki w zalewie z przyprawą do grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 1539

Dodano:

Odsłon: 2799

Ogórki z przyprawą do grilla to smaczny pomysł na pasteryzowane ogórki na zimę. W zależności od tego jaką przyprawę wybierzemy taki otrzymamy smak tzn. jeśli dodamy przyprawę ostrą otrzymamy ogórki pikantne, jeśli łagodną ogórki będą delikatniejsze.

Składniki

  • ogórki 4 kg
  • cebula 1 kg
  • ocet 10% 2 szklanki
  • woda 5 szklanek
  • cukier 3 szklanki
  • gorczyca 5 łyżek
  • sól 3 łyżki
  • przyprawa do grilla 2 łyżki
  • koper
  • natka pietruszki
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki /bez obierania/ kroimy w plastry, solimy /1 łyżka/i odstawiamy na 2 godz. Cebulę obieramy, kroimy w plastry, solimy /1 łyżeczka/ i odstawiamy /w innej miseczce/ również na 2 godz. po tym czasie warzywa odsączamy z soków.
    Z wody, soli, cukru,przyprawy do grilla, octu zagotowujemy zalewę.
    Na dnie słoików układamy: baldachim kopru, gałązkę natki pietruszki i gorczycę /do małego słoika łyżeczkę a do litrowego łyżkę/. Następnie w słoikach układamy odsączoną cebulę i ogórki i zalewamy ciepłą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń