Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki z chili

Ogórki z chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 5306

Smaczne i bez pasteryzowania!!!

Składniki

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 szkl. octu
  • 0,60 dag cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 1-2 łyzeczki chili
  • 1 główka czosnku przeciśnięta przez praskę
  • 4-6 łyżek soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 6 godz. aż puszczą wodę (ja odstawiam na całą noc).

  2. Następnie odlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek i ciepły olej.

  3. Z octu i cukru gotujemy zalewę i po przestudzeniu zalewamy nią ogórki.

  4. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godz. (również pozostawiam na całą noc).

  5. Tak przygotowane ogórki nakładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.

  6. Nie pasteryzujemy! SMACZNEGO ;]

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monia1024 06 lipca 2011 Można je przechowywać do następnego sezonu ogórkowego - mnie się żaden słoik nie zepsuł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaja250 05 lipca 2011 hmm ciekawy przepis...wart spróbowania....tylko zastanwiam się jak długo w tych słoikach można przechowywać te ogórki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń