Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z chili i czosnkiem

Ogórki z chili i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9462

Dodano:

Odsłon: 41581

Ogórki z chili i czosnkiem

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżki soli
  • główka czosnku
  • 1 szklanka octu
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę, nie będzie nam potrzebna. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę - wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Do ogórków dorzucamy rozdrobniony czosnek, chili i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin. Pamiętajcie żeby od czasu do czasu przemieszać ogórki. Na tym etapie można je jeszcze doprawić solą. Po 12 godzinach, do wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy.
    Ja pasteryzuję w piekarniku. Słoiki wkładam do piekarnika (tak, żeby się nie dotykały) i włączam piekarnik na 130 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzymam słoiki (cały czas w 130 stopniach) w piekarniku 30 min.
    Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natalia1991 12 sierpnia 1 szkl octu i pol szkl wody starczy zeby zalac te 6 słoików ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń