Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki z chili i miodem

Ogórki z chili i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7319

Dodano:

Odsłon: 22176

Kolejna moja propozycja na dobre konserwowe ogórki, ale niestety tylko dla tych, co gustują w pikantnych potrawach. U mnie takimi smakoszami są tylko mąż i zięć.

Składniki

  • 2kg. ogórków
  • 3 łyżeczki przyprawy chili
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • czosnek /na słoik 2 ząbki/
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki bez obierania pokroić na połówki /większe na ćwiartki/. Posolić i odstawić na ok.2 godziny, aż puszczą sok. Następnie odlać sok, a ogórki poukładać ciasno w słoikach , dodać po 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ogórki. Nie pasteryzować, tylko od razu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO!
    Mnie wyszło 6 słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń