Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ogórkowa z groszkiem ptysiowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
50 min • Porcja 120 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 5–6 porcji
Mięso kurczaka kroję w cienkie paseczki, zalewam 1 i 1/2 litra wody. Dodaję obrane i drobno pokrojone ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler i por. Solę do smaku, gotuję ok. 20 minut.
Ogórki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Podduszam je na maśle na patelni (ok. 5 minut). Dodaję do zupy.
Mąkę rozrabiam ze śmietaną i odrobiną wody. Mieszam z zupą i gotuję ją jeszcze 5 minut. Rozlewam na talerze, posypuję groszkiem i natką.
<strong>Kazimiera Płoszaj z Wrocławia</strong>Źródło: Kobieta i życie