Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogórkowe carpaccio"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 140 kcal, cena 2,30 zł
Jajka włóż do osolonego wrzątku i ugotuj na twardo (8-10 min). Odlej, przestudź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skorupek. Obrane jajka pokrój w plasterki.
Ogórek sparz wrzątkiem, wytrzyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Ogórki sałatkowe mają delikatną skórkę i nie trzeba ich obierać. Dymki opłucz, oczyść, osusz. Pokrój w krążki białe i zielone części.
Przygotuj sos do carpaccio. Wymieszaj starannie jogurt naturalny z mlekiem, chrzanem oraz białym octem winnym. Dopraw do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby wszystkie smaki się przeniknęły.
Na jednym większym półmisku lub na czterech talerzykach układaj dekoracyjnie plasterki jajek oraz ogórka. Carpaccio posyp pokrojoną w krążki dymką. Na wierzchu umieść kleksy sosu. Danie udekoruj rzeżuchą oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.Źródło: Świat kobiety