Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Okoń morski z warzywami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 1011
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 1011
Składniki
Marchewkę pokrój w talarki. Bakłażan pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 15 min. Po tym czasie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Sprawione ryby starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą oraz pieprzem od wewnątrz i z zewnątrz. Do ryb włóż po plasterku cytryny.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim ryby. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 10 minut.
Każdy plaster bakłażana posmaruj pędzelkiem niewielką ilością oliwy. Obsmaż z obu stron. Do naczynia z rybą włóż pomidorki koktajlowe, plasterki marchewki oraz podsmażony bakłażan. Piecz jeszcze około 10 minut.
Potrawę możesz przygotować również z ziemniakami. 4-5 średnich ziemniaków obierz i pokrój w talarki. Przełóż do miski, dodaj po 1 strąka czerwonej i żółtej papryki pokrojonych w paski oraz 1 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka. Dodaj 1 łyżkę oleju, po 1 łyżeczki suszonego tymianku, soli oraz pieprz, wymieszaj.
Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C. Później na ziemniakach ułóż ryby i piecz jeszcze 20 minut.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie