Do góry

Desery Przepis na:

Oldskulowy blok czekoladowy

Oldskulowy blok czekoladowy

Autor: szozda1975

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 130

Dodano: 18.11.2012

Odsłon: 11372

Tani i przywołujący wspomnienia dla pamiętających stan wojenny. Opis brzmi dramatycznie, ale w czasie gdy czekolada była na karty, blok czekoladowy był wymysłem naszych mam, babć i ciotek...

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W większym rondlu zagotuj wodę z cukrami, dodaj pokrojone masło, i kakao. Wymieszaj, tak aby postawał jednolity płyn. Zostaw do przestygnięcia.

  2. Pokrusz ciastka. Przygotuj pustą plastikową butelkę, umyj ją i wysusz obetnij nożyczkami czubek i szyjkę.Tak żeby został rura otwarta z jednej strony. Fajnie jak butla jest okrągła i gładka.

  3. Do przestudzonej zawartości rondla wsyp bakalie, ciastka i mleko w proszku. Mocno, energicznie wymieszaj, tak aby nie było grudek, przełóż do butli i wstaw do lodówki na kilkanście godzin.

  4. Butelkę usuń, najlepiej ją rozciąć nożyczkami i rozwinąć, jakby zdjąć skórę butelkową. Zostaje wielka czarna gruba rura, którą ja kroję w plastry, a gościom mówię że to czarny salceson.

  5. Wiem że niektórzy robią blok w plastikowych pojemnikach, ale mi się słabo wyjmował i kruszył.

  6. Samo robienie bloku trwa ok 20 minut, ale przedzielone jest przerwą na wystudzenie około godziny.

  7. Uwaga mleko musi być pełne (konsystencja mąki). Nie granulowane, ani odtłuszczone!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń