Do góry

Przekąski Przepis na:

Oliwkowe i pomidorowe muffiny z parmezanem

Oliwkowe i pomidorowe muffiny z parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1739

Dodano:

Odsłon: 1320

Na słodko, na słono, z kremem, z czekoladą, z oliwkami, z serem... muffiny to taki cudowny wypiek, że można wrzucić do michy, czego dusza zapragnie, a i tak będzie pycha!

Składniki

  • muffiny z parmezanem i oliwkami:
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 50g startego parmezanu
  • 200g zielonych oliwek
  • 120g masła
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • muffiny z parmezanem i suszonymi pomidorami:
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 5-6 listków świeżej bazylii lub 1 łyżka bazylii suszonej
  • 30g parmezanu
  • 6-8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 60g masła
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zalewy z pomidorów
  • dodatkowo ok. 20g parmezanu do posypania wierzchów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Muffiny z parmezanem i oliwkami

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    2. Oliwki kroimy w cienkie plasterki. Jeśli używamy parmezanu nieotartego, ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
    3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy parmezan oraz oliwki i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
    4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

  2. Muffiny z parmezanem i suszonymi pomidorami

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    2. Suszone pomidory kroimy w niewielkie cząstki. Jeśli używamy parmezanu nieotartego, ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
    3. Do miski wsypujemy mąkę białą, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól, pieprz i porwaną na cząstki bazylię. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy parmezan oraz pomidory i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
    4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem oraz zalewą pomidorową wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a wierzchy posypujemy dodatkowo parmezanem. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń