Do góry

Przetwory Przepis na:

Oliwy smakowe

Oliwy smakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1581

Dodano:

Odsłon: 16475

Znam dwa sposoby na zrobienie oliwy smakowej.. pierwszy: zalewamy zioła/paprykę/czosnek oliwą, zamykamy słoik/buteleczkę i odkładamy na tydzień, dwa.. drugi sposób - trochę więcej pracy, ale za to smak oliwy od razu!

Składniki

  • oliwa - nie musi być extra virgin
  • zioła: bazylia, tymianek lub rozmaryn
  • papryczki ostre lub czosnek
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki; czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół papryczki używamy całe. Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy.

  2. Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą". (Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!) "Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz. Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek - można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 13 marca 2013 Pięknie się prezentują w tych butelkach,świetny dodatek do potraw:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 12 marca 2013 Fajnie,że podzieliłaś się tym pomysłem, u mnie w domu też przyrządza się takie smakowe oliwy, są świetne do różnych sałatek i innych potraw! Za pomysł 5!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 12 marca 2013 Świetny sposób na smakową oliwę. Sama osobiście najbardziej lubię oliwę czosnkową choć inne np z dodatkiem ziół są równie ciekawe w smaku...5..:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń