Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3838

Dodano:

Odsłon: 14619

Większość z nas lubi omlety, ale mało kto potrafi je zrobić. Ja się przyznam, że kiedyś też nieudolnie próbowałam zrobić puszystego, mięciutkiego i delikatnego omleta, a zawsze wychodziła mi przysłowiowa ,,podeszwa\". Bazując na zasadzie tworzenia biszkoptu zrobiłam omleta, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Zasada ta jest bardzo prosta: ile jajek tyle mąki i łyżek mleka. Ten przepis to baza do omleta, można go dowolnie urozmaicać, podawać na słodko lub na wytrawnie.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli i cukru
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i delikatnie mieszamy.

  2. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu, podsmażamy, a następnie łopatką składamy omleta w pół. Smażymy ok 3 minut na małym ogniu. Po tym czasie obracamy omleta na drogą stronę i smażymy następne 3 minutki. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie zaprawione jagódki i syrop klonowy).

  3. zdj

  4. zdj

  5. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 października 2014 Bóg stworzył kobietę , a kobieta posiłek ,
dzieło stworzenia wciąż trwa .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń