Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1207

Pyszny, delikatny, doskonały na śniadanko :)

Składniki

  • jajka, 3-4 szt
  • mąka, odpowiednio do jaj 3-4 łyżki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierwsze co robimy to oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo żółtka (nie wszystkie na raz bo nam piana "siądzie").

  2. Gdy dodamy wszystkie żółtka dodajemy stopniowo mąkę cały czas nadal mieszając mikserem - wsypujemy jedną łyżkę, dobrze rozprowadzamy, potem następną, rozprowadzamy, itd. aż dodamy całą mąkę.

  3. Taką masę wylewamy na gorący olej na małej, ale wysokiej patelni i smażymy na niedużym ogniu aż się masa zetnie i sprawdzamy czy jest brązowy od spodu, jeśli tak, to przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowo. Gotowe :)

  4. Podawać: od razu na talerz i posmarować dżemem, marmoladą lub czym kto lubi - ja np. czasem nakładam na wierzch mieszankę owocową - posiekaną w kostkę 1 nektarynkę, 1 banana, kilka kulek winogrona i polane serkiem homogenizowanym waniliowym - niebo w gębie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń