Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny, doskonały na śniadanko :)
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 31
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 16
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 31
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 16
Składniki
Pierwsze co robimy to oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo żółtka (nie wszystkie na raz bo nam piana "siądzie").
Gdy dodamy wszystkie żółtka dodajemy stopniowo mąkę cały czas nadal mieszając mikserem - wsypujemy jedną łyżkę, dobrze rozprowadzamy, potem następną, rozprowadzamy, itd. aż dodamy całą mąkę.
Taką masę wylewamy na gorący olej na małej, ale wysokiej patelni i smażymy na niedużym ogniu aż się masa zetnie i sprawdzamy czy jest brązowy od spodu, jeśli tak, to przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowo. Gotowe :)
Podawać: od razu na talerz i posmarować dżemem, marmoladą lub czym kto lubi - ja np. czasem nakładam na wierzch mieszankę owocową - posiekaną w kostkę 1 nektarynkę, 1 banana, kilka kulek winogrona i polane serkiem homogenizowanym waniliowym - niebo w gębie!