Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 81

Dodano:

Odsłon: 4227

Puszysty, słodki i baaardzo smaczny omlet. Idealne śniadanko, nie tylko dla dzieci.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rodzynki namaczamy w 5 łyżkach ciepłej wody, około 15 minut wcześniej.

  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.

  3. Żółtka, mąkę, mleko i cukier dokładnie miksujemy.

  4. Do ciasta z żółtkami, przekładamy ubitą pianę z białek i ręcznie, bardzo delikatnie, łączymy obie masy.

  5. Na patelni teflonowej (u mnie o średnicy 24 cm), rozpuszczamy masło. Wlewamy masę i obsypujemy odsączonymi rodzynkami.

  6. Omlet smażymy na słabym ogniu na złoty kolor. Podważamy go drewnianą lub plastikową łopatką i przewracamy na drugą stronę. Rozrywamy na mniejsze, nierówne kawałki za pomocą łopatki i dokładnie dosmażamy.

  7. Przekładamy na talerze i oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń