Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet hiszpański

Omlet hiszpański

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 1527

Witaminy zawarte w warzywach i jajach.

Składniki

  • 6-8 jaj
  • nieduży strąk papryki
  • duży pomidor(lub dwa małe)
  • 6-8 plasterkow wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie kilka oliwek
  • pieprz,sól
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na dwóch patelniach(jest to zbyt duża porcja na jeden omlet)rozgrzać po łyżce masła.

  2. Jajka dokładnie ubić z 8 łyżkami wody,solą i pieprzem. Na patelniach położyć najpierw plastry wędzonego boczku i lekko je podsmażyć,następnie cieniutkie plasterki papryki,pomidorów i ewentualnie kilka pokrojonych w plasterki oliwek.

  3. Po chwili zalać masą jajeczną. Smażyć na małym ogniu,podważając brzegi,aby płynna masa spływała na spód. Kiedy wierzch będzie prawie ścięty,przewrócić omlet na drugą stronę i od razu zwinąć.

  4. podawać gorący,z odsmażonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 19 maja 2010 Musi być pyszne! Szkoda, że nie ma zdjęcia ;-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń