Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet hiszpański

Omlet hiszpański

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 1841

Doskonałe danie na szybki obiad

Składniki

  • 6-8 jaj
  • nieduży strąk papryki
  • duży pomidor (lub 2 małe)
  • 6-8 plasterków wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie kilka oliwek
  • pieprz,sól
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na dwóch patelniach rozgrzać po łyżce masła. Jaja dokładnie ubić z 8 łyżkami wody, solą i pieprzem.Na patelniach położyć najpierw plastry wędzonego boczku i lekko je podsmażyć następnie cieniutkie plasterki papryki, pomidorów i ewentualnie kilka pokrojonych oliwek. Po chwili zalać masą jajeczną. Smażyć na małym ogniu, podważając brzegi, aby płynna masa spływała na spód. Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, przewrócić omlet na drugą stronę i od razu zwinąć. Podawać gorący z odsmażonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń