Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet po chłopsku

Omlet po chłopsku

Autor: mysia192

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano: 12.04.2011

Odsłon: 2716

Tania i smaczna potrawa, której przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu.

Składniki

  • ziemniaki, 30 dag
  • wędzony boczek, 10 dag
  • mała czerwona papryka
  • łyżka oleju
  • duża cebula
  • sól i piperz
  • pęczek szczypiorku
  • jajka, 6
  • mleko, 5 łyżek
  • mąka, 1łyżka
  • starta gałka muszkatołowa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ze skórką umyć, włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować pod przykryciem około 30 min, następnie odcedzić, odstawić do ostygnięcia, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

  2. Boczek bez chrząstek oraz oczyszczoną i umytą paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wysmażyć na nim boczek na małym ogniu, po czym dodać posiekaną cebulę.

  3. Do cebuli z boczkiem dodać pokrojone ziemniaki i paprykę i całość przyprawić solą i pieprzem.

  4. Szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Jajka roztrzepać, po czym wymieszać z mlekiem i mąką. Masę przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać połowę szczypiorku.

  5. Masę jajeczną wlać na patelnię z boczkiem oraz warzywami i smażyć pod przykryciem około 10 min na małym ogniu, dopóki się nie zetnie, sama powierzchnia powinna być tylko lekko ścięta. Omlet zsunąć z patelni na duży talerz, posypać resztą szczypiorku i podawać. Do dania pasuje sałatka z pomidorów oraz zimne piwo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysia192 14 kwietnia 2011 jasne że można dawać dodatki wg własnego uznania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 kwietnia 2011 Ciekawy przepis,na pewno wypróbuję Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Smakerka01 13 kwietnia 2011 A można dodać zamiast Boczku dać Szynkę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń