Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet po mojemu

Omlet po mojemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 9202

Dodano:

Odsłon: 833

Omlet po mojemu,lekko ciągnący, chrupiący, delikatny idealny na śniadanie. Ja robiłam go na dużej patelni, ale idealnie wychodzi na małej patelni tylko trzeba składni zmniejszyć o pół (łatwiej się przewraca).

Składniki

  • 6 jajek
  • 10 dag tartego żółtego sera mozzarella
  • 1/4 szklanki mleka
  • kilka młodych szparagów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały por
  • kilka plasterków szynki (u mnie sopocka)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę plasterki szynki.

  2. Do lekko podsmażonej szynki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowanego pora oraz pokrojone młode szparagi.

  3. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy do miękkości szparagów na wolnym ogniu pod przykryciem.

  4. Do jajek dodajemy mleko.

  5. Lekko mieszamy i dodajemy starty ser oraz pieprz i sól.

  6. Wszystko mieszamy i wylewamy na patelnię z podsmażonymi warzywami.

  7. Omlet smażymy na wolnym ogniu do momentu lekkiego ścięcia się jajek, tak abyśmy mogli spokojnie przewrócić go na drugą stronę.

  8. Omlet po przewróceniu smażymy około 3-4 minut.

  9. Po usmażeniu omlet przekładamy na talerz i podajemy zaraz po przygotowaniu.

  10. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń