Do góry

Śniadania Przepis na:

Omlet z kaszy manny

Omlet z kaszy manny

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 2457

Próbując kiedyś u kogoś omlet z mąki, który był przepyszny, poszłam o krok dalej i spróbowałam zrobić go właśnie z kaszy manny. Wychodzi super. Można zrobić go na różne sposoby - biszkoptowy ( ubijając pianę z białek - zaznaczę, że jak dla mnie najlepszy) bez jabłka, z jabłkiem - z kolei najbardziej ulubiony przez mojego męża. Bardzo polecam, bo jest bardzo smaczny a za razm można się nim najeść.

Składniki

  • 9 łyżek kaszy manny
  • 2 jajka
  • mleko
  • 1 duże jabłko
  • ulubiony dżem, konfitura, krem czekoladowy itp
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka (jeśli chcemy zrobić omlet biszkoptowy oddzielamy żółtka od białek - wbijamy żółtka, białka ubijamy i dodajemy na sam koniec) dodajemy niezbyt dużo mleka, następnie rozkłócamy ze sobą składniki.
    Dodajemy kaszę manną, uzupełniamy w razie czego mleka. Odstawiamy na parę minut aby kasza manna nabrała objętości. W tym czasie myjemy jabłko, obieramy lub nie ze skórki, kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy mleko.
    Ciasto na omlet powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.

  2. Ciasto wylewamy na naoliwioną patelnię, smażymy z każdej strony po parę minut. Gotowy po paru minutach omlet smarujemy dżemem. Podajemy ciepły.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anna000 22 marca 2017 Omlet wyszedł pyszny :-) nawet nie wiedziałam ze taki mozna zrobić. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń