Do góry

Dania główne Przepis na:

Omlet z kiełkami

Omlet z kiełkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 717 Ocena: 47826

Dodano:

Odsłon: 2329

Prosty przepis, sycące, smaczne danie dla wszystkich, którzy lubią omlety, jednak szczególnie dla osób liczących kalorie. Odchudzony omlet z kiełkami... Polecam!

Składniki

  • jajka 2 szt
  • mleko 3 łyżki lub zimna woda 3 łyżki (jeżeli jesteście na diecie)
  • szczypta soli
  • kiełki (dowolne, te które lubimy, u mnie "kiełki na patelnię") 3 łyżki
  • masło 1 łyżka lub oliwa z oliwek 1 łyżka (jeżeli jesteście na diecie)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka, mleko (wodę) i sól rozbić trzepaczką rózgową lub widelcem na jednolitą masę, dodać ulubione kiełki, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło (oliwę z oliwek), wlać masę jajeczną, powoli ogrzewać. Gdy warstwa przylegająca do patelni zetnie się, delikatnie ją odchylić, aby masa spłynęła na dno patelni. Kiedy już białko się zetnie, a powierzchnia omletu będzie jeszcze lekko galaretowata, omlet złożyć i zsunąć z patelni.
    Podawać z ulubiona surówką. U mnie dzisiaj omletowi towarzyszyła czerwona kalarepka.

    Uwaga: Z podanych składników powstaje omlet dla jednej osoby.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń