Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Omlet z młodą pokrzywą"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 1017
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 1017
Składniki
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Świeżo zebrane liście pokrzywy opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i dokładnie osącz (możesz je delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem).
Na patelni roztop 2 łyżki masła. Wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij. Następnie dodaj listki pokrzywy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 3-5 min. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki, przestudź.
Do miski wbij 3 jajka i dodaj 3 łyżki wody lub mleka oraz sól i pieprz do smaku. Energicznie roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj połowę podduszonej pokrzywy oraz 1 łyżkę sera, delikatnie wymieszaj.
Na patelni roztop połowę masła które zostało. Wlej masę jajeczną i poruszaj patelnią tak, aby masa równomiernie się rozlała. Smaż na małym ogniu, aż się zetnie (3-5 min). W ten sam sposób z pozostałych składników przygotuj drugi omlet.
20 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie