Do góry

Przekąski Przepis na:

Omlety szpinakowe

Przepis dnia 2019-06-24
Omlety szpinakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 222

Dodano:

Odsłon: 4013

Maria Monatowa wśród licznych przepisów na wytrawne omlety wymienia aż dwa ze szpinakiem. W pierwszym szpinak jest przyrządzany w typowy dla tamtych czasów sposób – duszony z zasmażką z mąki – i wkładany do gotowego omletu jako nadzienie. W tym przepisie, który autorka miała okazję wypróbować na południu Francji, szpinak jest blendowany i dodany do masy jajecznej. Powstałe omlety można napełnić serkiem śmietanowym lub łososiem wędzonym, pokroić na grubsze plastry i serwować jako przekąskę.

Składniki

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • łyżka śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • Pieprz czarny
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak umyć, wyłożyć na patelnię, posolić, dodać przeciśnięty czosnek i odrobinę wody. Dusić, póki szpinak nie zmięknie, a woda wyparuje.

    Szpinak zdjąć z patelni, zblendować.

    Jajka ubić, na koniec dodać śmietanę i szpinak, wymieszać.

    Z powstałego ciasta smażyć 2-3 omlety. Jeść na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń