Do góry

Przekąski Przepis na:

Omuraisu - Omlet z ryżem

Omuraisu - Omlet z ryżem

Autor: Europa112

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 656

Dodano: 15.10.2014

Odsłon: 1005

Potrawa pochodzi z kuchni japońskiej

Składniki

  • 1 cebula
  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 250g sypkiego ryżu (2 torebki)
  • 6 pieczarek
  • 1/2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru i drobno posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 50g masła
  • 8 jajek
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę - 1 cm. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Imbir ,pietruszkę i czosnek posiekać. Pieczarki i marchew pokroić w kostkę.

  2. Ugotować i odstawić do ostygnięcia ryż.

  3. Rozpuścić 10 g masła i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i marchewkę (dusić 5 minut). Dodać ryż,imbir,czosnek,pietruszkę i ketchup. Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i podsmażać jakie następne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać by było ciepłe

  4. Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.

  5. Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.

  6. Ps.1 W oryginalnym przepisie zamiast pieczarek występują grzybki Shiitake .
    Ps.2 Japończycy omlet robią , dodając do jajek 1 łyżkę Shoyu (japonska odmiana sojowejo sosu) i 1 łyżkę Mirin.
    Ps.3 Bardzo często w przepisach można spotkać, że zamiast marchewki dodaje się zielony groszek.
    Ps.4 Omlet można także podać polany majonezem, ale wtedy do farszu dodajemy dodatkowe dwie łyżki ketchupu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń