Do góry

Przekąski Przepis na:

Onigirazu

Onigirazu

Autor: AniaCzarna89

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano: 23.04.2018

Odsłon: 2613

Onigirazu to danie przypominające wszystkim nam znaną kanapkę. Zamiast pieczywa, używa się jednak ryż oraz nori. Doskonale nadaje się na pożywne śniadanie, ale także możemy zawinąć je w folię spożywczą i zabrać jako przekąskę do pracy czy też szkoły. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 10-12 sztuk onigirazu.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gotowanie ryżu:
    1. Odmierzamy 2 szklanki ryżu sushi i przepłukujemy go przy pomocy durszlaka pod bieżącą wodą ok. 10 razy.
    2. Wypłukany ryż przekładamy do małego garnka z podwójnym dnem i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody. Pozostawiamy tak na 10 minut pod przykryciem.
    3. Następnie włączamy ryż na najmniejszym palniku i ustawiamy maksymalny płomień. Po ok 5-6 minutach, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy kolejne 13-14 minut. Nie mieszamy ryżu.
    4. Po tym czasie wyłączamy ryż i zalewamy go wcześniej przygotowaną zalewą i wszystko razem mieszamy. Aby otrzymać zalewę mieszamy 5 łyżek octu ryżowego, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru.
    5. Tak przygotowany ryż zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.

  2. Przygotowanie farszu:
    Do wnętrza Onigirazu możemy dodać dowolne ulubione dodatki np. wędlinę, sałatę, ser żółty, omlet, krewetki, łososia, kurczaka itp.
    Ja polecam wersję a'la tradycyjna polska kanapka.
    Jajko mieszam wraz z odrobiną soli oraz pokrojonego szczypiorku i smażę mały omlet. Następnie omlet, salami oraz ser żółty kroję w prostokąty które będą stanowić 1/3 lub 1/4 powierzchni glonu, który użyję do zwinięcia przekąski.

  3. Łączenie składników:
    1. Glon nori przecinam na pół tak aby otrzymać 2 prostokąty.
    2. Na jego wnętrze, nakładam zwilżoną dłonią ugotowany ryż ( pozostawiam nieco wolnego miejsca na krawędziach).
    3. Na krańcu powstałego prostokąta układam kolejno farsz:
    - łyżka serka śmietankowego do kanapek
    -omlet
    -salami
    -odrobina rukoli
    -ser żółty
    Starajmy się nie nakładać zbyt dużo dodatków, ponieważ im grusza będzie ich warstwa tym trudniej będzie nam zwinąć wszystko w rolkę.

  4. Na końcu zwijamy prostokąt w rolkę i lekko ściskamy tak aby całość delikatnie się skleiła.
    Onigirazu jest gotowe do zjedzenia.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 24 kwietnia Super pomysl!! Do ksiazeczki "smaczne" zabieram. 5+ Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 kwietnia swietne kanapki! szukalam jakeigos przystepnego sposobu na zawijanie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 23 kwietnia Wow. Zalogowałem się tylko, aby powitać i podziwiać. Pysznie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń