Do góry

Przekąski Przepis na:

opiekańce

opiekańce

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7148

Dodano: 16.01.2013

Odsłon: 6593

pyszne śledziki :)

Składniki

  • 1 kg zielonych śledzi
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • do panierowania bułka tarta wymieszana z mąką, jajka
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki cukru
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zalewę zagotować i wystudzić. Śledzie posolić, popieprzyć i posypać przyprawą do ryb. Rozgrzać olej do smażenia. Śledzie panierujemy i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w piórka. W jakimś dużym pojemniku układamy kawałki ryby na nią cebulę i znowu ryba i cebula, na koniec zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. U mnie to już na drugi dzień zaczynamy jeść bo nie możemy się już doczekać :) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 18 stycznia 2013 pyszności Anetko :)))), ja też zaraz będę szukac i sie dokształcac, bo zielona jestem jesli chodzi o te sledzie ;-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 18 stycznia 2013 jeszcze raz dziękuje bardzo, Tobie również życzę miłego dnia :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 stycznia 2013 aneta ,znalazłam tą informację w necie i wkleiłam - sama byłam bardzo ciekawa o co chodzi z tymi zielonymi śledziami.Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia życzę.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 18 stycznia 2013 dziękuje bardzo za informację, szczerze mówiąc to jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić dlaczego akurat taka nazwa :)) Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 stycznia 2013 Dwuletnie śledzie są znacznie większe, twardsze i jego mięso jest chudsze. Często są napęczniałe ikrą lub mleczem. Takie świeże śledzie zwiemy zielone śledzie co też pochodzi z niemieckiego Grüner Hering gdyż zielone jest synonimem świeżości. Znamy także przepysznego choć niestety coraz mniej popularnego wędzonego dwuletniego śledzia o nazwie pikling (ned. bokking) lub rocznego zwanego zwyczajnie gerookte haring.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 stycznia 2013 To mam pomysł nie do odrzucenia....mogę pomóc w jedzeniu tych pyszności;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 17 stycznia 2013 Maudie ja już jutro będę je jadła bo jeszcze dzisiaj kończymy paprykarz :) już mi ślinka cieknie ;))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 stycznia 2013 Nie dziwię się że na drugi dzień już jecie,też bym nie mogła się doczekać bo uwielbiam takie śledzie:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń