Do góry

Desery Przepis na:

Oponki

Oponki

Autor: pestunia23

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 165

Dodano: 13.04.2015

Odsłon: 9088

Przepis otrzymałam od prawdziwej „kurpiany” jakieś 5 lat temu. Od tamtej pory nie korzystam z innych przepisów bo nie ma takiej potrzeby. Oponki są absolutnie pyszne, mięciutkie i bardzo ładnie wyrastają. Robi się je szybko i równie szybko znikają :)

Składniki

  • 1,25 kg twarogu
  • 1,5 kostki masła śmietankowego
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szkl cukru
  • 5 całych jaj
  • 7 żółtek
  • smalec do smażenia oponek (ja zużywam 10 kostek)
  • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz smalcu i ziemniaków oczywiście :) ) należy zagnieść na gładkie ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowywać ciasto, ale niezbyt cienko (w innym przypadku oponki nie będą ładnie rosnąć) za pomocą szklanki o dużej średnicy wycinać oponki, a za pomocą kieliszka środek oponki.

  2. W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać smalec. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam po kilka oponek i smażę z obu stron na złoty kolor. Odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym a po wystygnięciu obsypuję cukrem pudrem.

  3. Aby smalec się nie „palił” stosuję trik, którego nauczyła mnie moja mama a zatem podczas smażenia oponek podrzucam do tłuszczu po kilka ziemniaczków, jak się zarumienią wyjmuję je i wrzucam kolejne. Można jeszcze dodać do ciasta kieliszek spirytusu, ale przy tym przepisie nie jest to koniecznie bo jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany oponki smażą się bardzo szybko i nie mają czasu nim nasiąknąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń