Do góry

Desery Przepis na:

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 6527

Łatwe oponki - ulubione mojej siostry ;)

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (ja zawsze daje całą paczuszkę 7g)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szkl. + 1/2 łyżki cukru
  • 2,5 szkl mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki roztopionego masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka wsypać 1/3 szkl cukru i drożdże rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu, aż się wzburzą. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól. W małej miseczce rozbełtać jajko, do którego dodać 4 łyżki wody. Do miski z mąką wlać powoli rozczyn drożdżowy i zacząć miksować na najniższych obrotach końcówkami do zagniatania ciasta. Później powoli wlewać jajko z wodą i letnie rozpuszczone masło. Przełączyć na maksymalną prędkość i miksować 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę i włożyć na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki. Zostawić do wyrośnięcia.Podrośnięte smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub frytkownicy 190°C i smażyć na złoty kolor. Udekorować wedle uznania cukier puder albo np rozgrzana czekolada.

    Wychodzi ok 27 szt średnicy 7cm / przepis wg Anity Chu - http://dessertfirstgirl.com/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń