Do góry

Desery Przepis na:

Oponki lukrowane

Oponki lukrowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1571

Dodano:

Odsłon: 2843

przepis ze starego zeszytu mojej mamy :) w oryginale jest zwykły serek homo - ja użyłam serka z Biedronki o smaku jabłko-cynamon masło zastąpiłam margaryną..

Składniki

  • 60g masła (ok.1/4 kostki)
  • 500g mąki (ok.3 szklanki) + mąka do podsypania ciasta
  • 1 bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200g serka homo - może być naturalny - ja użyłam smakowego
  • 2 żółtka, 1 łyżeczka śmietany
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę siekamy, mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki kładziemy na stolnicy - mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkowujemy na trochę grubsze niż do makaronu. Wycinamy wzorki - standardowo koła z dziurką w środku - lub kształty ciasteczek. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby oponki były całe zakryte. Smażymy z dwóch stron na lekko rumiano. Można posypać zwykłym cukrem pudrem lub polać polewą :)

  2. Polewy: różowa: cukier puder 5 łyżek + syrop malinowy 80ml ciemna: puder 5łyżek + kakao 1 łyżeczka + odrobina wody wszystkie składniki dokładnie mieszamy - ja użyłam trzepaczki spiralnej i czekoladowa posypka cytrynowa :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń